آرکا شیمی

تفاوت گلیسیرین و پروپیلن گلیکول

تفاوت گلیسیرین و پروپیلن گلیکول

تفاوت گلیسیرین و پروپیلن گلیکول چیست؟

 

پروپیلن گلیکول و گلیسیرین دو محصولی هستند که اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. پروپیلن گلیکول و گلیسیرین الکلی در نگاه اول عملاً یکسان به نظر می رسند. پروپیلن گلیکول و گلیسیرین در بسیاری از محصولات مختلف از صنایع شیمیایی، غذایی، آرایشی و بهداشتی تا داروسازی استفاده می شوند.

 

گلیسیرین یا گلیسرول یک مایع غیر سمی و یک ترکیب پلیول ساده با فرمول شیمیایی CHCH2CH2(OH)3 است که به عنوان الکل قند در نظر گرفته می شود و از روغن های گیاهی به شکل طبیعی آن ساخته می شود.

 

گلیسیرین خوراکی

 

همچنین می توان آن را از طریق پردازش پروپیلن به صورت مصنوعی ساخت. از نظر شیمیایی، ترکیب الکلی از سه گروه -OH ساخته شده است. این مایع شفاف، بی رنگ، طعم شیرین و شربتی است.

 

این ماده معمولا به عنوان یک مرطوب کننده، حلال و نگهدارنده و امولسیون کننده استفاده می شود. این ماده همچنین یک نرم کننده است، به این معنی که خاصیت تسکین و لطافت پوست را دارد که این باعث می شود این ماده برای صابون سازی بسیار محبوب باشد.

 

گلیسیرین در مواد غذایی

 

از آنجایی که به عنوان غیر سمی شناخته می شود، به طور گسترده در صنایع غذایی، تولیدات آرایشی و بهداشتی و کاربردهای دارویی استفاده می شود. گلیسیرین را می توان به صورت گلیسیرین طبیعی یا گلیسیرین مصنوعی یافت. گلیسیرین طبیعی را می توان به صورت تری گلیسیرید در منابع گیاهی و حیوانی یافت. گلیسیرین مصنوعی را می توان از فرآوری پروپیلن به دست آورد.

 

پروپیلن گلیکول یک مایع مصنوعی و یک ترکیب آلی با فرمول شیمیایی C3H8O2 است که از پروپیلن اکسید به دست می آید و برای اهداف مختلف در صنایع دارویی، آرایشی، غذایی و تولیدی استفاده می شود. از نظر شیمیایی، از دو گروه -OH تشکیل شده است.

 

پروپیلن گلیکول چیست

 

مانند گلیسیرین، این ماده شیمیایی شفاف، بی رنگ و شیرین است. همچنین بیشتر به عنوان یک مرطوب کننده، حلال و نگهدارنده استفاده می شود. به دلیل رفتار سمی تر آن نسبت به گلیسیرین، مقدار پروپیلن گلیکول در یک محصول معمولاً مقدار کمی است. طبق گفته FDA، به عنوان یک ماده شیمیایی به طور کلی ایمن برای استفاده انسان شناخته شده است.

 

پروپیلن اکسید بیشتر بخوانید: پروپیلن اکسید چیست

مقادیر کمی در بسیاری از محصولات یافت می شود، زیرا به خودی خود واکنش نشان نمی دهد و بر سایر مواد تأثیر نمی گذارد. نقطه انجماد بسیار پایینی دارد، بنابراین ماده ای برای ضد یخ است. یکی از کاربردهای عمده پروپیلن گلیکول استفاده از آن به عنوان ماده اولیه شیمیایی برای تولید رزین های پلی استر غیر اشباع است.

 

کاربردهای پروپیلن گلیکول

 

پروپیلن گلیکول را می توان به دو روش مختلف ایجاد کرد. در درجه اول از تصفیه پروپیلن اکسید با آب ساخته می شود. همچنین می توان آن را از گلیسرول، محصول جانبی اصلی فرآیند تولید بیودیزل، به دست آورد. این نوع پروپیلن گلیکول عمدتاً برای اهداف صنعتی مانند ساخت پلاستیک یا ضد یخ استفاده می شود.

 

شباهت گلیسیرین و پروپیلن گلیکول چیست؟

 

  • گلیسیرین و پروپیلن گلیکول ظاهر یکسانی دارند
  • گلیسیرین و پروپیلن گلیکول بی رنگ، بی بو، شیرین و شربتی هستند.
  • گلیسیرین و پروپیلن گلیکول ترکیبات الکلی هستند.
  • گلیسیرین و پروپیلن گلیکول به دلیل توانایی آنها در ایجاد پیوندهای هیدروژنی قوی با مولکول های آب می توانند به عنوان عوامل ضد انجماد استفاده شوند.

 

تفاوت گلیسیرین و پروپیلن گلیکول چیست؟

 

  • ترکیب شیمیایی: تفاوت اصلی  گلیسیرین و پروپیلن گلیکول در ترکیب شیمیایی آن نهفته است. پروپیلن گلیکول حاوی یک اتم اکسیژن بیشتر از گلیسیرین است. به این معنی که به دلیل این تفاوت در ساختار، خواص متفاوتی با گلیسیرین خواهد داشت.

 

گلیسیرین دارای سه گروه هیدروکسیل است، در حالی که پروپیلن گلیکول دارای دو گروه هیدروکسیل است. همچنین چسبناک تر از گلیکول است و نمی توان آن را به راحتی با آب یا الکل مخلوط کرد تا محلول درست شود. گلیسیرین نقطه جوش بالاتری نسبت به گلیکول دارد.

 

  • ویسکوزیته: گلیسیرین نسبت به پروپیلن گلیکول چسبناک تر است و ترکیب آن را با آب یا الکل سخت تر می کند.

 

  • منشأ: گلیسیرین یک ماده طبیعی است، در حالی که پروپیلن گلیکول یک مایع مصنوعی است که از پروپیلن اکسید به دست می آید.

 

  • کاربرد: پروپیلن گلیکول برای جذب آب اضافی و حفظ رطوبت در برخی داروها، لوازم آرایشی و محصولات غذایی استفاده می شود، در حالی که گلیسیرین به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی، به عنوان یک محیط کشت باکتری، به عنوان یک درمان زخم و سوختگی مورد تایید FDA استفاده می شود.

 

  • سمیت: به دلیل ظاهر مشابه و طعم شیرین، اغلب تفاوت گلیسیرین با پروپیلن گلیکول دشوار است. اما تشخیص تفاوت آنها بسیار مهم است زیرا کاربردهای پروپیلن گلیکول به دلیل رفتار سمی آن محدود است. به طور معمول گلیسیرین می تواند جایگزینی برای پروپیلن گلیکول برای اکثر کاربردها باشد. در حالی که پروپیلن گلیکول به دلیل خاصیت سمی در اکثر موارد نمی تواند جایگزین گلیسیرین شود.

 

گلیسیرین یک محصول طبیعی است که باعث می شود قیمت آن کمی بالاتر از پروپیلن گلیکول مصنوعی باشد. پروپیلن گلیکول و گلیسیرین قوام متفاوتی دارند. گلیسیرین بسیار غلیظ تر است و معمولاً طعم شیرین تری دارد.

 

تفاوت گلیسیرین و پروپیلن گلیکول

مادهپروپیلن گلیکولگلیسیرین
فرمول شیمیاییC3H8O2C3H8O3
گروه های هیدروکسیل23
ویسکوزیتهویسکوز کمترویسکوز بیشتر
شیرینیکمی شیرینشیرین تر
کاربرد هادر صنایع مختلف از جمله ضد یخ، روغن ترمز، لوازم آرایشی و بهداشتی، افزودنی های غذایی و داروسازی استفاده می شود.در صنایع غذایی به عنوان شیرین کننده، محیط کشت باکتریایی، درمان زخم و سوختگی مورد تایید FDA و موارد دیگر استفاده می شود.
سمیتبه طور کلی توسط FDA ایمن شناخته می شود، اما سمی تر از گلیسیرین است.برای استفاده انسان ایمن در نظر گرفته شده است.

Propylene Glycol vs. Glycerin

Glycerin VS Propylene Glycol