ARKALOGO

لیپید – lipid

لیپید – lipid

لیپید چیست و چه کاربردی دارد؟ لیپیدها lipid ترکیبات چربی هستند که عملکردهای مختلفی را در بدن شما انجام می دهند. این مواد در خون و در سراسر بدن شما هستند. آنها در هر سلولی که دارید وجود دارند. آنها بخشی از غشای سلولی شما هستند و به کنترل آنچه داخل و خارج سلول های شما می رود کمک می کنند.

 

آنها به حرکت و ذخیره انرژی، جذب ویتامین ها و ساخت هورمون ها کمک می کنند. مقدار زیاد آنها در بدن مضر هستند. آنها انواعی از مولکول های آلی هستند که بر اساس حلالیت آنها در حلال های غیرقطبی با هم گروه بندی می شوند. عملکردهای بیولوژیکی متنوع آنها شامل منبع انرژی، ذخیره انرژی، اجزای ساختاری غشای سلولی، هورمون ها، ویتامین ها، جذب ویتامین، حفاظت و عایق است.

 

طیف توابع آنها را می توان به سه ناحیه وسیع متراکم کرد:

 

1. ذخیره انرژی

2. ساختار غشای سلولی

3. سیگنال فعالیت های بیولوژیکی شیمیایی

 

گروه اصلی لیپید ها عبارتند از:

 

1. اسیدهای چرب (اشباع و غیر اشباع)

2. تری گلیسریدها (لیپیدهای حاوی گلیسرول)

3. لیپید های غیر گلیسرید (اسفنگولیپیدها، استروئیدها، واکس)

4. لیپیدهای پیچیده (لیپوپروتئین ها، گلیکولیپیدها)

6.فسفولیپید

6.استرول

 

لیپید چیست؟

 

لیپیدها lipid ترکیبات شیمیایی (عناصری که یک پیوند شیمیایی ایجاد می کنند) در بدن شما هستند که به برخی از عملکردهای آن کمک می کنند. اینها مواد چرب یا مومی شکل هستند که بدن شما می سازد و در آب حل نمی شوند.

 

اکسیژن، کربن و هیدروژن به یکدیگر پیوند می خورند و لیپید ها را تشکیل می دهند. انواعی مانند کلسترول بخشی از غشای سلولی شما هستند. آنها به سلول های شما ساختار می دهند و به مواد اجازه می دهند که داخل و خارج سلول های شما شوند.

 

آنها خانواده ای از ترکیبات آلی هستند که عمدتاً در آب نامحلول هستند، به این معنی که به خوبی با آب مخلوط نمی شوند.

 

انواع مختلف آنها، عملکردهای متفاوتی دارند. این شامل:

 

  • تری گلیسیریدها: انرژی را انتقال و ذخیره می کنند.
  • هورمون های استروئیدی: در سلول ها پیام می فرستند.
  • نمک های صفراوی حاصل از کلسترول: به هضم چربی کمک می کند.
  • اسیدهای چرب: برای تولید انرژی متابولیزه می شوند.
  • فسفولیپیدها و کلسترول: غشاهای بیولوژیکی می سازند. فسفولیپیدها مانند دروازه بان هایی هستند که به برخی از مولکول ها اجازه ورود به سلول های شما را می دهند اما نیاز دارند که برخی دیگر با پروتئین وارد شوند.

 

بدن شما می تواند مقدار مورد نیاز خود از این مواد را تولید کند. با این حال، گاهی اوقات، مقدار نامناسبی از آنها را تولید می کند. این می تواند باعث موارد ذیل شود:

 

  • هیپرلیپیدمی (سطح چربی بالا).
  • هیپولیپیدمی (سطح چربی پایین).
  • هیپرکلسترولمی.
  • آترواسکلروز.
  • بیماری عروق کرونر.
  • هیپرتری گلیسیریدمی.

 

علائم یا نشانه های رایج شرایط لیپیدی

 

اکثر افرادی که سطح لیپید بالایی دارند علائمی ندارند. با این حال، کلسترول بسیار بالا می تواند به صورت زیر ظاهر شود:

 

  • زانتلاسما (برجستگی روی پوست نزدیک چشم شما).
  • زانتوم (رسوب کلسترول در زیر پوست شما).
  • یک حلقه سفید در چشم شما (قوس قرنیه).

 

انواع لیپید ها

 

لیپیدها lipid را می توان به طور کلی به دو دسته صابونی پذیر یا غیر صابونی پذیر تقسیم کرد.

لیپیدهای صابونی پذیرلیپیدهای غیر صابونی
تری گلیسیریداستروئیدها
گلیکولیپیدهاپروستاگلاندین ها
اسفنگولیپیدهالوکوترین ها
برخی از موم هاترپن ها
فسفولیپیدها 

 

بیشتر بخوانید: روغن آرگان برای پخت و پز

 

اسیدهای چرب

 

فرآورده های کربوکسیلیک اسید موجود در لیپیدهای صابونی پذیر، اسیدهای چرب نامیده می شوند. اسیدهای چرب مونوکربوکسیلیک اسیدهای بلند و بدون شاخه ای هستند که دارای 10 تا 22 اتم کربن هستند. آنها معمولاً به دلیل مسیر بیوسنتزی خود دارای تعداد زوج اتم کربن هستند.

 

اسیدهای چرب را می توان بر اساس طول زنجیره و تعداد پیوندهای دوگانه C=C به خانواده هایی طبقه بندی کرد. اسیدهای چرب اشباع شده فاقد پیوند دوگانه C=C هستند. (اشباع = پیوند به حداکثر تعداد هیدروژن؛ دیگر هیدروژن را نمی پذیرد) اسیدهای چرب غیراشباع حاوی پیوندهای دوگانه C=C هستند. (اینها هیدروژن بیشتری را می پذیرند.) پیوندهای دوگانه معمولاً سیس هستند.

 

اسیدهای چرب آزاد در سلول نادر هستند و تا حدودی برای سلول ها سمی هستند و معمولاً به عنوان اجزای مولکول های چربی بزرگ تر یافت می شوند. این اسیدها از طریق خون به آلبومین سرم منتقل می شوند.

 

بیشتر بخوانید: گلیسرول چیست و چه کاربردی دارد؟

 

تری گلیسیرید

 

گلیسریدها استرهای لیپیدی مولکول گلیسرول و اسیدهای چرب هستند. عملکرد اصلی گلیسریدها ذخیره انرژی است. گلیسریدها را می توان به دو دسته تقسیم کرد.

 

گروه اول، گلیسریدهای خنثی غیریونی و غیرقطبی هستند.

گروه دوم، فسفوگلیسریدها حاوی یک ناحیه قطبی، گروه فسفوریل هستند.

 

چربی های موجود در رژیم غذایی
چربی های موجود در رژیم غذایی

 

هر دوی این دو نوع گلیسرید را می توان به عنوان دارای یک “ستون فقرات” سه کربنی از مولکول گلیسرول دید. استری کردن گلیسرول با اسید چرب باعث تولید گلیسرید خنثی می شود. استری شدن ممکن است در یک، دو یا هر سه موقعیت ایجاد شود که مونوگلیسرید (مونوآسیل گلیسرول)، دی گلیسرید (دی اسیل گلیسرول)، یا تری گلیسیرید (تری گلیسرید) تولید می کند. شایع ترین و مهم ترین آنها تری گلیسیریدها هستند.

 

ساختار شیمیایی یک تری گلیسیرید
ساختار شیمیایی یک تری گلیسیرید

 

بیشتر بخوانید: گلیسیرین برای پوست چه خواصی دارد؟

 

فسفولیپیدها

 

فسفو لیپید ها در گیاهان و در حیوانات یافت می شوند، اما تنها حدود 2 درصد از رژیم غذایی را تشکیل می دهند. با این حال، آنها نقش های مهمی را در بدن و در غذاها ایفا می کنند. آنها می توانند توسط بدن سنتز شوند، بنابراین لازم نیست در رژیم غذایی مصرف شوند.

 

تفاوت ساختاری بین یک تری گلیسیرید و یک فسفولیپید
تفاوت ساختاری بین یک تری گلیسیرید و یک فسفولیپید

 

فسفولیپیدها از نظر ساختار مشابه تری گلیسیریدها هستند و مانند تری گلیسیریدها، دارای ستون فقرات گلیسرول هستند.

 

اما بر خلاف تری گلیسیریدها، فقط دو مولکول اسید چرب دارند که به ستون فقرات گلیسرول متصل هستند، در حالی که کربن سوم از ستون فقرات گلیسرول به یک گروه فسفات که یک گروه شیمیایی که حاوی فسفر معدنی است، پیوند دارد.

 

ساختار منحصر به فرد، آنها را هم محلول در چربی و هم در آب یا آمفیفیل می کند. اسیدهای چرب آبگریز هستند (از آب بیزارند) و گروه فسفات و گلیسرول آبدوست (جذب آب) هستند.

 

یک مولکول فسفولیپید
یک مولکول فسفولیپید

 

ماهیت آمفیفیلیک

 

ماهیت آمفیفیلیک فسفولیپیدها آنها را برای چندین عملکرد در بدن بسیار مفید می کند. هر سلول در بدن در غشایی محصور شده است که عمدتاً از یک لایه دوگانه (همچنین به عنوان دولایه فسفولیپید شناخته می شود)، که از داخل سلول در برابر محیط بیرون محافظت می کند و در عین حال امکان انتقال چربی و آب را فراهم می کند. از طریق غشاء فسفولیپیدها همچنین در انتقال چربی در خون نقش دارند.

 

نقش مهم دیگر آنها این است که به عنوان امولسیفایر عمل کنند. امولسیون ها مخلوطی از دو مایع هستند که معمولاً با هم مخلوط نمی شوند (مثلاً روغن و آب). بدون امولسیفایر، روغن و آب به دو لایه جدا می شوند. فسفولیپیدها به دلیل توانایی مخلوط شدن با آب و چربی، امولسیفایرهای ایده آلی هستند که می توانند روغن و آب را مخلوط نگه دارند و قطرات ریز روغن را در سراسر آب پراکنده کنند.

 

لسیتین – یک فسفو لیپید موجود در زرده تخم مرغ، سویا و جوانه گندم – اغلب به عنوان امولسیفایر غذایی استفاده می شود. امولسیفایرها همچنین نقش مهمی در اشتها کردن غذا دارند. گنجاندن آنها در مواد غذایی مانند سس ها و خامه ها باعث ایجاد بافت نرم تری می شود و از جدا شدن مواد روغن و آب جلوگیری می کند. آنها همچنین می توانند عمر مفید را افزایش دهند.

 

استرول ها

 

استرول ها ساختار بسیار متفاوتی با تری گلیسیریدها و فسفولیپیدها دارند. بیشتر استرول ها حاوی هیچ اسید چرب نیستند، بلکه ساختارهای چند حلقه ای هستند، شبیه سیم مرغ. آنها مولکول های پیچیده ای هستند که حاوی حلقه های به هم پیوسته اتم های کربن، با زنجیره های جانبی کربن، هیدروژن و اکسیژن هستند.

 

کلسترول به دلیل نقشی که در بیماری قلبی دارد، شناخته شده ترین استرول است. این بخش بزرگی از پلاک های چربی را تشکیل می دهد که شریان ها را باریک می کند و جریان خون را در آترواسکلروز مسدود می کند.

 

با این حال، کلسترول همچنین عملکردهای اساسی بسیاری در بدن دارد. مانند فسفو لیپید ها، کلسترول در تمام سلول های بدن وجود دارد، زیرا یک ماده مهم در ساختار غشای سلولی است. کلسترول همچنین در بدن به عنوان پیش ساز در سنتز تعدادی از مواد مهم از جمله ویتامین D، صفرا و هورمون های جنسی مانند پروژسترون، تستوسترون و استروژن استفاده می شود.

 

کلسترول
کلسترول

 

کلسترول یک ماده مغذی ضروری نیست. لازم نیست در رژیم غذایی مصرف شود، زیرا در کبد ساخته می شود. فقط غذاهایی که از منابع حیوانی تهیه می شوند حاوی کلسترول هستند. کلسترول در غذاهایی مانند گوشت، مرغ، ماهی، زرده تخم مرغ، کره و محصولات لبنی ساخته شده از شیر کامل یافت می شود.

 

غذاهای گیاهی حاوی کلسترول نیستند، اما استرول های موجود در گیاهان از نظر ساختار شبیه کلسترول هستند. استرول‌های گیاهی جذب کلسترول را در بدن انسان مهار می کنند، که می تواند به کاهش سطح کلسترول، به ویژه کاهش سطح کلسترول LDL (“بد”) کمک کند. استرول های گیاهی به طور طبیعی در روغن های گیاهی، آجیل، دانه ها و غلات کامل وجود دارد. علاوه بر این، برخی از غذاها مانند مارگارین و سس ها با استرول های گیاهی غنی شده اند.

 

لیپیدهای غیر گلیسرید

 

اسفنگولیپیدها: اسفنگولیپیدها اگرچه از گلیسرول مشتق نشده اند، اما همچنان می توانند به عنوان یک مولکول ستون فقرات سه کربنه مانند تری گلیسیریدها یا فسفولیپیدها تجسم شوند. به جای ستون فقرات سه کربنه گلیسرول، ستون فقرات سه کربنه اسفنگوزین است.

 

اسفنگوزین یک الکل حاوی نیتروژن (آمینو الکل) است. آنها همچنین آمفی پاتیک هستند و دارای یک گروه سر قطبی و دو دم اسید چرب غیرقطبی هستند. آنها همچنین اجزای ساختاری غشاهای سلولی هستند.

 

استروئیدها: استروئیدها لیپیدهایی هستند که وظیفه اصلی سیگنال دهی فعالیت های بیولوژیکی شیمیایی را دارند. استروئیدها اعضای یک مجموعه بزرگ و متنوع از آنها به نام ایزوپرنوئیدها هستند. همه این ترکیبات از یک یا چند واحد پنج کربنی به نام ایزوپرن ساخته شده اند.

 

موم ها: مخلوط هایی هستند که عمدتاً شامل استرهای الکل های مونوهیدروکسی با زنجیره بلند و اسیدهای چرب با زنجیره بلند هستند. با چربی ها از این جهت متفاوت هستند که چربی ها عمدتاً حاوی استرهای گلیسرول هستند.

 

موم ها معمولاً سخت تر و چرب تر از چربی ها هستند، اما مانند چربی ها چگالی کمتری نسبت به آب دارند و در الکل و اتر محلول هستند اما در آب نه. این مواد به دلیل وزن مولکولی بالایی که دارند، عموماً در دمای اتاق جامد هستند. این مواد به طور طبیعی به عنوان پوشش روی میوه ها، برگ ها، اسکلت بیرونی حشرات (حفظ آب) یافت می شوند. پرندگان دارای غدد تولید کننده موم برای پرها (دفع آب) هستند.

 

لیپیدهای پیچیده

 

لیپید های پیچیده به انواع دیگر مولکول ها پیوند دارند. از آنجایی که آنها عمدتاً در آب نامحلول هستند، حرکت آنها از اندامی به اندام دیگر از طریق جریان خون توسط لیپوپروتئین های پلاسما تسهیل می شود.

 

4 دسته اصلی از لیپوپروتئین های پلاسما وجود دارد.

 

1. شیلومیکرون [چگالی = < 0.95 گرم در میلی لیتر]

        عملکرد: تری گلیسیریدهای غذایی را از روده به بافت های دیگر منتقل می کند

 

2. VLDL (لیپوپروتئین های با چگالی بسیار کم) [دانسیته = 0.95-1.019 گرم در میلی لیتر]

        عملکرد: حمل تری گلیسیرید از کبد

 

3. LDL (لیپوپروتئین های با چگالی کم) [چگالی = 1.019-1.063 گرم در میلی لیتر]

        عملکرد: انتقال کلسترول به بافت های محیطی

 

4. HDL (لیپوپروتئین های با چگالی بالا) [چگالی = 1.063-1.210 گرم در میلی لیتر]

        عملکرد: بافت های محیطی کلسترول را برای زندگی حمل کنید

 

بیشتر بخوانید: تری اتانول آمین چیست و چه کاربردی دارد؟

 

آزمایشات رایج برای بررسی سطح لیپید

 

پزشک شما ممکن است یک آزمایش برای اندازه گیری میزان کلسترول و تری گلیسیرید در خون شما سفارش دهد. برای به دست آوردن دقیق ترین نتایج، باید از خوردن هر چیزی (سریع) به مدت 12 ساعت قبل از گرفتن نمونه خون برای آزمایش اجتناب کنید. انجام این کار در صبح زود آسان تر است زیرا هنگام خواب غذا نمی خورید.

 

زمانی که بیمار هستید یا استرس دارید، این آزمایش را انجام ندهید. همچنین از مصرف داروهایی که بر سطح لیپید شما تأثیر می گذارد، قبل از آزمایش خودداری کنید. اگر مطمئن نیستید که آیا هر دارو یا مکملی که مصرف می کنید می تواند بر نتایج تأثیر بگذارد، از پزشک خود بپرسید.

 

این آزمایش نشان می دهد که آیا در معرض خطر بیماری قلبی عروقی (قلب و عروق خونی) هستید یا خیر. سطوح بالاتر کلسترول تام (بیش از 200 میلی گرم در دسی لیتر یا میلی گرم در دسی لیتر) و LDL (بیش از 130 میلی گرم در دسی لیتر) به این معنی است که شما در معرض خطر بیماری قلبی هستید.

 

افرادی که سابقه بیماری عروق کرونر یا سکته مغزی دارند، اهداف LDL تهاجمی تری دارند زیرا خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی بیشتر در آنها وجود دارد. سطوح بالاتر HDL، 60 میلی گرم در دسی لیتر خوب است زیرا HDL ها LDL را از بدن شما حذف می کنند.

 

داروهای کاهش دهنده کلسترول

 

اگر سطوح بالای چربی دارید که شما را در معرض خطر بیماری قلبی قرار می دهد، پزشک ممکن است داروهای کاهش دهنده کلسترول را تجویز کند، مانند:

 

  • استاتین ها
  • تسکین دهنده های اسید صفراوی
  • فیبرات ها
  • مهار کننده های PCSK9

 

برای پایین نگه داشتن لیپید های بد خون یا کاهش آنها در صورت بالا بودن، می توانید:

 

  • کالری کمتری بخورید.
  • از چربی های اشباع شده، کمتر استفاده کنید.
  • غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و محصولات لبنی کم چرب را انتخاب کنید.
  • به طور منظم ورزش کنید.
  • هر شب هفت تا نه ساعت بخوابید.
  • برای وزنی که برای شما مناسب است تلاش کنید.
  • استفاده از محصولات تنباکو را متوقف کنید. آنها می توانند بر سطوح HDL و LDL شما تأثیر بگذارند

 

منبع:

Lipid Types and Structures

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.