پلی اتیلن گلیکول چیست و چه کاربردی دارد

پلی اتیلن گلیکول چیست و چه کاربردی دارد

پلی اتیلن گلیکول چیست و چه کاربردی دارد

 

پلی اتیلن گلیکول Polyethylene glycol یک پلیمر مصنوعی، آبدوست و سازگار با محیط زیست است و مصارف صنعتی و دارویی دارد. PEGها با استفاده از پلیمریزاسیون اتیلن اکسید برای تولید طیف وسیعی از وزن‌های مولکولی و توزیع وزن مولکولی (پراکندگی چندگانه) سنتز می‌شوند.

 

از آنجایی که بسیاری از ترکیبات PEG آبدوست هستند، از نظر صنعتی در محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان سورفکتانت، امولسیفایر، پاک کننده، مرطوب کننده و نرم کننده پوست استفاده می شود. پلی اتیلن گلیکول دارویی بخشی از ترکیبات ملین است. پلی اتیلن گلیکول در آب محلول است.

 

سنتز PEG با پلیمریزاسیون اکسید اتیلن، ماده اصلی ضد یخ، با استفاده از تکنیک باز کردن حلقه انجام می‌شود، که اجازه می‌دهد PEG با طیف وسیعی از وزن‌های مولکولی و توزیع وزن مولکولی ساخته شود. این محدوده وزنی است که آن را برای چندین کاربرد مناسب می کند.

 

کاربردهای پلی اتیلن گلیکول

 

کاربردهای پلی اتیلن گلیکول در صنایع مختف بسیار متنوع است. این ماده در آب، اتانول و بسیاری از حلال های آلی دیگر مانند DMF، دی کلرومتان، تولوئن، استونیتریل، اکریلونیتریل و غیره محلول است.

 

سمیت کمی از خود نشان می دهد و می تواند توسط کلیه ها از بدن دفع شود. به غیر از آن، PEG همچنین غیر تحریک کننده و پایدار در برابر حرارت، اسید و قلیایی است، بنابراین می توان آن را به طور گسترده در کاربردهای مختلف دارویی استفاده کرد.

 

به طوری که می توان از آنها به عنوان چسب، عوامل آنتی استاتیک و نرم کننده استفاده کرد و به طور گسترده در لوازم آرایشی، دارویی، الیاف شیمیایی، لاستیک، پلاستیک، کاغذ، رنگ، آبکاری الکتریکی، آفت کش ها، صنایع فلزکاری و صنایع غذایی استفاده کرد.

 

انواع پلی اتیلن گلیکول بسته به وزن‌های مولکولی مختلف (Mw) خواص متفاوتی دارند. از منظر ظاهری، PEG با Mw 200-700 معمولاً در دمای اتاق مایع هستند و آنهایی که Mw > 700 دارند به تدریج از نیمه جامد به جامدات نرم (Mw بین 1000 تا 2000 مگاوات) و در نهایت به جامدات کریستالی سخت تبدیل می شوند.

 

(Mw > 2000). از طرف دیگر، با افزایش Mw، حلالیت آب، فشار بخار، جذب آب و حلالیت در حلال‌های آلی PEG به ترتیب کاهش می‌یابد، در حالی که نقطه انجماد، چگالی نسبی، نقطه اشتعال و ویسکوزیته افزایش می‌یابد.

 

ویژگی های پلی اتیلن گلیکول

 

شکل و ظاهر فیزیکی پلی اتیلن گلیکول است که بسیاری از ویژگی های پلی اتیلن گلیکول را تعریف می کند.در حالی که تغییر وزن مولکولی پلی اتیلن گلیکول می تواند اثرات جزئی بر ویژگی های آن داشته باشد. این ماده غیر سمی، بی رنگ، بی اثر، بی بو و غیر فرار است.

 

همچنین، به طور باورنکردنی در آب و حلال های آلی مانند بنزن، تتراکلرید کربن و کلروفرم محلول است.

 

ایجاد مواد PEG با وزن‌های مولکولی متفاوت به ساخت PEG با زنجیره‌های طولی متفاوت بستگی دارد. مولکول های PEG بزرگتر در مقایسه با مولکول های کوچکتر تعداد تکرار بیشتری در ساختار خود دارند.

 

کاربرد های پلی اتیلن گلیکول در صنایع دارویی

 

پلی اتیلن گلیکول در صنایع دارویی کاربرد های بسیاری دارد و این فهرست همچنان در حال رشد است. این کاربرد ها به دلیل حلالیت بالای این ماده و غیر سمی بودن آن است.

 

رایج ترین کاربرد PEG در صنعت پزشکی استفاده از آن در ملین ها است. از آنجایی که PEG می تواند فشار اسمزی اعمال کند، می تواند آب را به مواد زائد بکشد و اثر ملین ایجاد کند.

 

PEG اغلب در طول شستشوی کامل روده برای آماده سازی دستگاه گوارش برای بررسی یا جراحی استفاده می شود. PEG همچنین در بسیاری از کرم های دارویی، پمادها و حلال های پزشکی استفاده می شود.

 

پپتیدها، پروتئین ها یا الیگونوکلئوتیدها به عنوان اهداف دارویی برای بیماری های مختلف استفاده می شوند. PEG می تواند با جفت شدن خود با مولکول هدف برای بهینه سازی خواص فارماکوکینتیک درمان دارویی در بیوکونژوگه کردن خود به هدف استفاده کرد.

 

PEG را می توان به عنوان یک ماده غیرفعال استفاده کرد که به عنوان وسیله ای برای دارو عمل می کند. این ترکیب می تواند ترکیبات آنتی بادی-دارو (ADCs) را به هم مرتبط کند.

 

همچنین می توان از آن برای بهبود تحویل سیستماتیک دارو با افزودن آن به عنوان پوشش سطحی روی نانوذرات استفاده کرد. PEG همچنین می تواند برای کند کردن پاکسازی پروتئین های پوشش داده شده از خون در داروهای زیستی استفاده شود.

 

هیدروژل های PEG همچنین در دارورسانی و همچنین در مهندسی بافت استفاده می شود. هیدروژل‌های PEG شبکه‌های پلیمری هستند که از طریق پیوند متقابل گروه‌های انتهایی واکنش‌گر PEG ایجاد می‌شوند و در نتیجه ژل‌هایی به وجود می‌آیند که در برابر تخریب زیستی پروتئین و چسبندگی مقاوم هستند. این خواص برای مهندسی بافت و تحویل دارو مفید هستند.

 

سنجش‌های آزمایشگاهی نیز به PEG وابسته شده‌اند و از آن برای تقلید از شرایط سلولی شلوغ استفاده می‌کنند تا به محققان اجازه ‌دهند محیط‌های درون سلولی خارج از بدن را بررسی کنند.

 

تجزیه و تحلیل پروتئین یکی دیگر از حوزه های زیست پزشکی است که از PEG استفاده می کند که در چندین کاربرد در این زمینه استفاده می شود. این ترکیب به عنوان یک رسوب دهنده برای جداسازی DNA و همچنین برای تبلور سلولی استفاده می شود و به آشکارسازی ساختار اتمی پروتئین ها کمک می کند.

 

ژن درمانی از PEG برای پوشاندن ناقل ها، به عنوان مثال، ویروس ها، برای محافظت از آنها در برابر غیرفعال شدن توسط سیستم ایمنی، و هدف قرار دادن آنها در اندام ها استفاده می کند و از اثرات سمی بالقوه آنها جلوگیری می کند.

 

PEG همچنین  در بانک های خون ضروری است، جایی که از آن برای تقویت برجستگی آنتی بادی ها و آنتی ژن ها استفاده می شود.

 

در آینده احتمالاً شاهد توسعه کاربردهای پزشکی بیشتری از پلی اتیلن گلیکول خواهیم بود. یکی از تمرکزهای فعلی تحقیقات در این زمینه، بررسی چگونگی استفاده از PEG در آسیب نخاع و اعصاب محیطی، با استفاده از آن برای ادغام آکسون های آسیب دیده است.

 

پلی اتیلن گلیکول برای یبوست

 

پلی اتیلن گلیکول برای یبوست گاه به گاه استفاده و سبب پیشگیری و همچنین یبوست را درمان می کند. این کار با افزایش مقدار آب جذب روده شما کار می کند. این کار مدفوع را نرم می کند و اجابت مزاج را آسان تر می کند. همچنین فشار را افزایش می دهد که باعث می شود ماهیچه های روده شما مدفوع را حرکت دهند. این دارو متعلق به گروهی از داروها به نام مسهل است.

 

این دارو را به صورت خوراکی مصرف کنید. آن را طبق دستورالعمل روی برچسب مصرف کنید. دوز مناسب را به همراه 120 تا 240 میلی لیتر آب، آبمیوه، قهوه یا چای مصرف کنید. این دارو را با غذا یا مایعات دیگر مخلوط نکنید. از آن بیشتر از آنچه گفته شده استفاده نکنید.

 

در مورد استفاده از این دارو در کودکان با پزشک خود صحبت کنید. اگر به کودکان زیر 16 سال داده شود، اقدامات احتیاطی اعمال می شود. اگر بعد از مصرف خونریزی مقعدی داشتید یا اجابت مزاج نداشتید، مصرف این دارو را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید. اینها می تواند نشانه های یک بیماری جدی تر باشد.

 

کاربرد پلی اتیلن گلیکول در صنایع شیمیایی

 

پلی اتیلن گلیکول در صنایع شیمیایی کاربرد زیادی دارد. اولاً، از آن به عنوان یک عامل اتصال دهنده و پخش کننده استفاده می شود، زیرا می تواند جداسازی ذرات را بهبود بخشد و از کلوخه شدن آنها جلوگیری کند.

 

همچنین، از آنجایی که پلی اتیلن گلیکول دارای خواص آب دوست است، در مطالعات با استفاده از فلورسانس تک مولکولی، نقشی در جلوگیری از چسبندگی غیر اختصاصی پروتئین ها پیدا کرده است.

لیپید چیست و چه کاربردی دارد بیشتر بخوانید: لیپید چیست و چه کاربردی دارد

 

همچنین، از آنجایی که این ترکیب غیر سمی است و توسط FDA به عنوان ایمن شناخته شده است، می‌توان از آن در پوشش‌های متعددی استفاده کرد که روان‌کاری را در سناریوهای مختلف ممکن می‌سازد.

 

کاربردهای حفاظتی این ماده، اکنون برای جلوگیری و کاهش آسیب و انقباض چوبی که در زیر آب قرار گرفته است استفاده می شود. از آن برای حفظ کشتی جنگی Vasa در استکهلم استفاده شد، و جایگزین آب محبوس شده در چوب برای جلوگیری از تاب برداشتن و کوچک شدن آن شد.

 

پلی اتیلن گلیکول در صنایع آرایشی

 

در ادامه به کاربردهای پلی اتیلن گلیکول در صنایع آرایشی و انواع پلی اتیلن گلیکول در این صنایع خواهیم پرداخت.

 

پلی اتیلن گلیکول 7 گلیسریل کوکوات

 

کوکوات گلیسریل PEG-7 امولسیفایری است که به تثبیت و غلیظ شدن فرمول ها کمک می کند و اجازه می دهد محصولات جامد ایجاد شود و بنابراین نیاز به بسته بندی غیر ضروری و نگهدارنده های مصنوعی را برطرف می کند. همچنین به مو و پوست حالت می دهد و درخشندگی و لطافت می بخشد.

 

PEG مخفف “پلی اتیلن گلیکول” است و عدد کنار آن به وزن مولکولی آن اشاره دارد. PEG ها خانواده بزرگی از مواد مصنوعی هستند و کاربرد و خواص آنها بسته به وزن و ترکیب آنها متفاوت است.

 

PEG 7

 

به عنوان یک امولسیفایر، کوکوات گلیسریل PEG-7 آب و مواد مبتنی بر روغن مانند دم کرده گل رز یا روغن جوجوبا را جذب و در کنار هم نگه می دارد. بدون امولسیفایر، فرمول جدا می شود و باعث می شود که قطرات روغن روی آب شناور شوند.

 

کوکوات گلیسریل PEG-7 یک ماده چند منظوره است که در طیف وسیعی از محصولات مانند پاک کننده ها، نرم کننده های مو و شامپوها یافت می شود. پلی اتیلن گلیکول 7 برای پوست و مو فواید دارد.

 

مراقبت از مو: بدون زحمت روغن و آب را با هم ترکیب می کند – بنابراین برای تمیز کردن کثیفی و چربی از مو مفید است. موهای زبر و خشک را درمان می کند تا احساس سلامتی به آنها بدهد.

 

مراقبت از پوست: به بازگرداندن سد طبیعی پوست کمک می کند و رطوبت را قفل می کند تا صاف و بی عیب و نقص شود. سبک و بدون چربی است، بنابراین پوست را سنگین نمی کند.

 

محصولات آرایشی و بهداشتی: با افزودن ضخامت و بافت دلخواه به محصولات آرایشی و بهداشتی، ظاهر و ظاهر آنها را بهبود می بخشد. این ترکیبات روغن و آب را با هم مخلوط می کند و در نتیجه فرمولاسیون را تثبیت می کند.

 

روغن کرچک هیدروژنه PEG-40

 

روغن کرچک هیدروژنه PEG-40 یک عامل نرم کننده و امولسیون کننده است که از مخلوط پلی اتیلن گلیکول مصنوعی (PEG) + روغن کرچک طبیعی ایجاد شده است. همچنین به حل شدن سایر مواد در فرمولی کمک می کند که زیبایی و عملکرد را بهبود می بخشد.

 

در اصل، آب و مواد روغنی را به هم متصل می کند، و همچنین به سایر مواد اجازه می دهد تا به طور منسجم حل شوند تا نتیجه ای دلپذیر داشته باشند.

 

PEG 40

 

روغن کرچک هیدروژنه PEG-40 را می توانید در انواع فرمول های مراقبت شخصی از جمله پاک کننده های صورت، سرم ها، تونرها یا محصولات مراقبت از مو پیدا کنید. وزن و اندازه این ماده برای نفوذ به فراتر از سطح پوست بسیار بزرگ است. این نوع نرم کننده روی سطح مورد نیاز است تا از دست دادن رطوبت را به حداقل برسد و احساس نرمی ایجاد کند.

 

روغن کرچک هیدروژنه PEG-40 غیر حساس و ایمن برای استفاده در لوازم آرایشی با غلظت های مشخص شده از 0.00007٪ تا 22٪ (طبق گزارش 2015) در نظر گرفته می شود. ارزیابی‌های ایمنی نشان داده‌اند که غلظت‌های بالاتر نیز تحریک‌کننده نیستند.

 

پلی اتیلن گلیکول 150

 

پلی اتیلن گلیکول دی استئارات با نام پلی اتیلن گلایکول 150 دی استئارات با فرمول (C2-H4-O)mult-C36-H70-O3 شناخته می شود. ماده فعال سطحي غير يوني جامد، به شكل دانه هاي سفيد رنگ بوده و داراي اثر ملايم مي باشد.

 

ترکیبات peg 150 distearate شامل پلی اتیلن گلیکول 2،3،4،6،8،9،12،20،32،75،120،150 دی استئارات، از مایعات گرفته تا جامدات، یا پوسته ی پوسته ها هستند. از ترکیبات PEG Distearate در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت های شخصی ، از ترکیبات در فرمولاسیون شامپوها ، نرم کننده های مو ، محصولات تمیزی شخصی ، محصولات حمام و محصولات مراقبت از پوست و پاک کننده پوست استفاده می شود.

 

peg 150

 

مواد تشکیل دهنده PEG 150 Distearate با کمک به آب و مخلوط شدن آب با روغن و خاک ، پوست و مو را تمیز می کنند تا این مواد از بین بروند. آنها همچنین با کاهش کشش سطحی موادی که باید امولسیون شوند ، به تشکیل امولسیون کمک می کنند و به حل شدن سایر مواد در یک حلال که در آن به طور معمول حل نمی شود ، کمک می کنند.

 

پلی اتیلن گلیکول 10 دایمتیکون

 

پلی اتیلن گلیکول دایمیتکون نوعی سیلیکون است. سیلیکون ها پلیمرهای مصنوعی هستند که از واحدهای تکرار شونده سیلیکون یا عناصر سیلیکون و اکسیژن تشکیل شده اند.به همین دلیل ممکن است از سیلیکون ها به عنوان پلی سیلوکسان ها نیز یاد شود. اغلب ، اصطلاحات silicon و silicone به اشتباه به جای هم استفاده می شوند.

 

پلی اتیلن گلیکول 12

 

پلی اتیلن گلیکول 12 دایمتیکون یک کوپلیمر سیلیکون گلیکول است که در سیستم های آب ، الکل و هیدروالکلی محلول است. این ماده به عنوان یک عامل کاهش دهنده کشش سطحی ، عامل مرطوب کننده ، امولسیون کننده و سازنده کف عمل می کند. تا کف را در فرمولاسیون ضد عفونی کننده دستی با محتوای الکل زیاد ایجاد و حفظ کند.

 

پلی اتیلن گلیکول 3350

 

پلی اتیلن گلیکول 3350 به صورت پودر برای مخلوط کردن با مایع و مصرف خوراکی عرضه می شود. معمولاً یک بار در روز در صورت نیاز تا 2 هفته مصرف می شود. دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی شوید توضیح دهد. این محصول را 3350 را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید.

 

این محصول ممکن است ایجاد عادت کند. دوز بیشتری مصرف نکنید، آن را بیشتر مصرف نکنید، یا آن را برای مدت زمانی طولانی تر از آنچه پزشک به شما گفته است مصرف نکنید. اثر بخشی این محصول ممکن است 2 تا 4 روز طول بکشد.

 

منابع:

 

medlineplus

news-medical

cosmetics.specialchem