گلیسیرین گیاهی چیست و چه کاربردی دارد

گلیسیرین گیاهی چیست و چه کاربردی دارد

گلیسیرین گیاهی چیست و چه کاربردی دارد

 

گلیسیرین گیاهی به عنوان گلیسرول یا گلیسیرین شناخته می شود، مایع شفاف و بی رنگ و نسبتا غلیظ است که معمولاً از روغن سویا، نارگیل یا نخل تهیه می شود. بی بو است و طعمی ملایم و شیرین با قوام شربت مانند دارد که از چربی های گیاهی به دست می آید. به دلیل استخراج این ماده از چربی های گیاهی به آن گلیسیرین گیاهی می گویند.

 

گلیسیرین گیاهی در مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی و دارویی استفاده می شود و یک الکل قند محلول در آب است. گلیسیرین گیاهی با حرارت دادن چربی های گیاهی غنی از تری گلیسیرید تحت فشار یا ترکیب با یک قلیایی قوی ساخته می شود.

 

این فرآیند حرارت دادن باعث جدا شدن این ماده از اسیدهای چرب می شود. از سوی دیگر، گلیسرول مشتق شده از حیوانات، از چربی های حیوانی به دست می آید. می تواند به مرطوب کردن پوست، رفع یبوست و بهبود آبرسانی و عملکرد ورزشی کمک کند. در این مقاله به فواید و عوارض جانبی گلیسیرین گیاهی خواهیم پرداخت.

 

کاربرد گلیسیرین

 

کاربرد این ماده در صنایع آرایشی و بهداشتی است اما چندین کاربرد دیگر نیز دارد. همچنین فواید متعددی برای سلامتی دارد، از سلامت پوست گرفته تا آبرسانی بهتر و حتی تقویت روده /.

 

گلیسیرین گیاهی چیست؟

 

گلیسیرین یک الکل قندی است که از محصولات حیوانی، گیاهان یا نفت بدست می آید. گلیسیرین گیاهی گونه ای است که از روغن های گیاهی تهیه می شود. گفته می شود که بیش از دو قرن پیش به طور تصادفی با حرارت دادن مخلوطی از روغن زیتون و مونوکسید سرب کشف شده است.

 

اما در اواخر دهه 1800 زمانی که برای اولین بار برای ساخت دینامیت مورد استفاده قرار گرفت، از نظر اقتصادی و صنعتی اهمیت پیدا کرد. گلیسیرین گیاهی با حرارت دادن چربی های گیاهی غنی از تری گلیسیرید – مانند روغن نخل، سویا و نارگیل – تحت فشار یا همراه با یک قلیایی قوی مانند لیمو ساخته می شود. این باعث می شود این ماده از اسیدهای چرب جدا شود و با آب مخلوط شود و مایعی بی بو و طعم شیرین و شربت مانند ایجاد کند.

 

گلیسیرین گیاهی کاربردهای مختلفی دارد. محبوب ترین این کاربردها در تولید لوازم آرایشی، محصولات دارویی و محصولات غذایی است.

 

به خواندن ادامه دهید: کاربرد گلیسیرین چیست و خواص آن برای پوست و مو

 

کاربرد گلیسیرین گیاهی

 

گلیسیرین گیاهی به طور گسترده در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی و دارویی استفاده می شود. به عنوان مثال، اغلب به غذاها اضافه می شود تا به ترکیب روغن و مواد مبتنی بر آب کمک کند، محصول نهایی را شیرین یا مرطوب کند.

 

همچنین می توان از آن برای جلوگیری از تشکیل کریستال های یخ در غذاهای منجمد مانند ماست یخ زده کم چرب، بستنی و سایر دسرها استفاده کرد. این ماده یک عنصر رایج در داروهای دارویی، از جمله داروهای قلب، شیاف، داروهای ضد سرفه و داروهای بیهوشی است.

 

علاوه بر این، گلیسیرین گیاهی در خمیر دندان وجود دارد، زیرا به جلوگیری از خشک شدن یا سفت شدن خمیر دندان در لوله کمک می کند. علاوه بر این، معمولاً به صابون ها، شمع ها، لوسیون ها، دئودورانت ها و لوازم آرایش اضافه می شود (1).

 

گلیسیرین در شمع سازی

 

گلیسیرین تا سال 1889 در شمع سازی استفاده می شد، با کشف مجدد آن در حین صابون سازی در این سال، به یکی از مواد اولیه صنعت صابون سازی تبدیل شد.این ماده که از راه های طبیعی و پتروشیمی به دست می آید در روغن های حیوانی و گیاهی یافت می شود.

 

این ماده رطوبت را جذب و حفظ می کند. هنگامی که گلیسیرین به شمع اضافه می شود، از ترک خوردن و جمع شدن موم جلوگیری می کند و زمان سوختن شمع را طولانی تر می کند. این ماده نقطه اشتعال پایینی دارد که به کاهش تشکیل دود سیاه هنگام روشن شدن شمع کمک می کند. این باعث می شود شمع تمیزتر بسوزد و میزان باقیمانده سیاه رنگ روی فتیله و سطوح اطراف آن کاهش یابد.

 

افزودن گلیسیرین به موم سویا یا سایر موم هایی که عموماً در شمع سازی استفاده می شوند به بهبود کیفیت احتراق، افزایش زمان سوختن و کاهش تشکیل دوده کمک می کند و استفاده از شمع ها را لذت بخش تر می کند /1/.

 

گلیسیرین در داروسازی

 

گلیسیرین به حفظ رطوبت در پوست، غشاهای مخاطی و سایر بافت ها کمک می کند. از آن به عنوان یک ماده در شربت های سرفه، دهان شویه ها و کرم های موضعی برای مرطوب کردن پوست استفاده می شود. گلیسیرین یک حلال عالی برای بسیاری از مواد فعال دارویی است و برای تهیه داروهای مایع مانند اکسیرها و شربت ها استفاده می شود.


این ماده شیرین کننده ای است که برای افزایش طعم برخی داروها و پوشاندن طعم های ناخوشایند استفاده می شود. این ماده در پمادهایی که به صورت خارجی روی پوست در دیابت استفاده می شود یافت می شود.

 

پس از گذراندن بسیاری از فرآیندها و فرآوری ها، گلیسیرین مصنوعی تولید می شود ( که نقطه مقابل گلیسیرین گیاهی است) تا غلظت مطلوب و کیفیت محصول بالایی داشته باشد. گلیسرول نیز محصول جانبی تولید بیودیزل است.

 

گلیسیرین در صنایع غذایی

 

گلیسیرین یک شیرین کننده کم کالری است که 60 درصد شیرین تر از شکر است و برای شیرین کردن محصولات غذایی مانند آب نبات، آدامس و سایر شیرینی ها استفاده می شود. این ماده با کاهش فعالیت آب به عنوان یک ماده نگهدارنده در محصولات پخته شده و شیرینی‌پزی استفاده می‌شود که رشد میکروارگانیسم‌ها را کند و به افزایش ماندگاری محصولات کمک می‌کند.

 

این ماده به عنوان یک مرطوب کننده، آب را جذب و نگه می دارد و از خشک شدن و کهنه شدن محصول جلوگیری می کند. این به حفظ بافت و تازگی محصول کمک می کند. علاوه بر این، این ماده دارای خواص ضد میکروبی است که می تواند به جلوگیری از فساد و افزایش عمر مفید محصول غذایی کمک کند.

 

در نانوایی، از گلیسیرین برای بهبود بافت و افزایش ماندگاری محصولاتی مانند کیک، کلوچه و نان استفاده می شود. گلیسیرین در شیرینی پزی برای افزایش رطوبت، بهبود بافت و افزودن شیرینی به محصول استفاده می شود.

لیپید چیست و چه کاربردی دارد بیشتر بخوانید: لیپید چیست و چه کاربردی دارد

 

به طور کلی، استفاده از گلیسیرین به عنوان یک ماده نگهدارنده در شیرینی ها و شیرینی ها به بهبود کیفیت، بافت و ماندگاری محصولات کمک می کند و در عین حال مقداری شیرینی را به همراه دارد و از محصولات در برابر فساد محافظت می کند.

 

به خواندن ادامه دهید: گلیسیرین و گلاب برای پوست صورت

 

گلیسیرین و گلاب برای پوست صورت

 

فواید گلیسیرین گیاهی

 

گلیسیرین گیاهی به عنوان یک محصول با فواید سلامتی بی‌شمار معرفی می‌شود. با این حال، تنها چند مزیت توسط علم پشتیبانی می شود و مطالعات مرتبط معمولاً اندک و کوچک هستند. به خاطر داشته باشید که مطالعات بیشتری در مورد مزایای سلامتی آن مورد نیاز است.

 

پوست را مرطوب می کند. گلیسیرین گیاهی به دلیل قدرت مرطوب کنندگی، یک درمان محبوب برای مراقبت از پوست است. مرطوب کننده ها اساسا «آهنربای آب» هستند. آنها به جذب رطوبت از هوا به لایه بالایی پوست کمک می‌کنند و سلول‌های پوست را هیدراته نگه می‌دارند. تحقیقات نشان می دهد که استفاده از گلیسیرین روی پوست به تدریج صافی و لطافت آن را بهبود بخشد. در واقع، استفاده از کرم‌های حاوی گلیسیرین رطوبت پوست را در کمتر از 10 روز افزایش می دهد (2).

 

به خواندن ادامه دهید: گلیسیرین برای پوست چه خواصی دارد

 

در یک مطالعه، گلیسیرین در آبرسانی پوست نسبت به کرم های ساخته شده از روغن سیلیکون یا اسید هیالورونیک در آبرسانی به پوست و ممانعت در از دست دادن رطوبت موثرتر بود. در مطالعه دیگری، اضافه کردن گلیسیرین به حمام آب گرم در بهبود سطح رطوبت پوست و محافظت در برابر تحریک پوست مؤثرتر از حمام آب گرم به تنهایی بود.

 

با این حال، مهم است بدانید که برای اینکه یک مرطوب کننده درست کار کند، باید با نرم کننده ها و دیگر مواد اولیه ترکیب و  استفاده شود. بنابراین، بله، گلیسیرین یک مرطوب کننده دوست داشتنی است، اما شما به ترکیبی از مواد نیاز دارید تا به طور موثر آب را جذب کنید، سد پوستی را تقویت کنید و تمام این رطوبت را درون خود نگه دارید.

 

به خواندن ادامه دهید: گلیسیرین در محصولات آرایشی

 

سلامت پوست را افزایش می دهد. گلیسیرین گیاهی با کمک به تسکین تحریک پوست، محافظت در برابر عفونت و بهبود زخم به سلامت پوست کمک می کند. مطالعات نشان می دهد که استفاده از محصولات حاوی گلیسیرین از پوست شما در برابر محرک ها و میکروب ها محافظت کرده و همچنین پوست ملتهب یا زخمی را تسکین می دهد.

 

این ماده به لطف توانایی های آبرسانی و محافظت از سد پوست، یک ماده عالی برای کسانی است که دارای بیماری های التهابی پوست هستند. مرطوب‌کننده‌های حاوی گلیسیرین می‌توانند به ویژه در افراد مبتلا به اگزما مفید باشند.

این ماده اثرات ضد میکروبی دارد و قادر است تولید سایتوکین های دخیل در اکثر پاسخ های التهابی و تحریک کننده را کاهش دهد.

 

یبوست را کاهش می دهد. گلیسیرین گیاهی یبوست را تسکین می دهد. این خاصیت گلیسیرین گیاهی به این دلیل است که می تواند آب را به روده شما بکشاند. این امر یک اثر ملین دارد که به حرکت غذای هضم شده در روده شما کمک می کند.

 

به همین دلیل، گلیسیرین اغلب به عنوان شیاف استفاده می شود. شیاف گلیسیرین به طور قابل توجهی در کاهش یبوست ناشی از داروهای مسکن موثرتر از سایر انواع ملین ها هستند. به طور کلی تنقیه گلیسیرین 16.5 درصد در تسکین یبوست مؤثرتر از تنقیه صابون مایع بود.

 

به خواندن ادامه دهید: گلیسیرین فنیکه برای شستشوی گوش

 

هیدراتاسیون و عملکرد ورزشی را افزایش می دهد. این ماده همچنین هیدراتاسیون را افزایش می دهد، که می تواند عملکرد ورزشی شما را بهبود بخشد. کم آبی می تواند عملکرد ورزشی را به شدت مختل کند، به خصوص زمانی که کاهش آب بدن بیش از 2٪ وزن بدن شما باشد. نوشیدنی گلیسیرین در بهبود هیدراتاسیون در ورزشکارانی که در حین ورزش مقدار قابل توجهی آب از طریق تعریق از دست داده بودند، موثرتر از آب یا نوشیدنی های ورزشی است.

 

گلیسیرین برای پوست

 

در یک متاآنالیز، افزودن 1.1 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، یا 0.5 گرم بر کیلوگرم وزن بدن، به آبی که قبل از ورزش نوشیده شده است، احتباس مایعات را 50 درصد در مقایسه با آب به تنهایی افزایش می دهد. این ماده همچنین ممکن است منجر به بهبودهای کوچک در عملکرد ورزشی شود.

 

عوارض جانبی

 

گلیسیرین گیاهی به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود. گفته می شود، اگر گلیسیرین روی پوست شما مالیده شود، ممکن است یک واکنش آلرژیک را تجربه کنید. بنابراین بهتر است با مقدار کمی شروع کنید تا ببینید پوست شما چگونه واکنش نشان می دهد. قیمت گلیسیرین در عطاری کاملا مقرون به صرفه و همچنین نحوه عرضه آن در بسته بندی های کوچک خواهد بود.

 

گلیسیرین گیاهی ممکن است باعث سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ و تشنگی مفرط در برخی افراد شود. از آنجایی که گلیسیرین شکلی از الکل قند است که بدن شما نمی تواند آن را به طور کامل جذب کند، مصرف بیش از حد آن چه به تنهایی یا از طریق غذا ممکن است منجر به گاز و اسهال شود (3).

 

به خواندن ادامه دهید: فواید گلیسیرین برای مو

 

خرید گلیسیرین گیاهی

 

برای تهیه این ماده و دریافت فروش گلیسیرین گیاهی با آرکا شیمی گستر سپیدار با شماره های 02144182743 و 09026715830 تماس حاص فرمایید.